Potpisan ugovor o izgradnji nove dionice na Koridoru Vc

Bez autora
Aug 28 2012

Direktor Javnog preduzeća (JP) Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) d.o.o. Mostar Ensad Karić i generalni direktor Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret a.s. Kemal Unluer potpisali su danas u Sarajevu Ugovor za izgradnju autoceste na Koridoru Vc na poddionici Lepenica-Suhodol. Potpisivanjem ovog ugovora nastavlja se izgradnja dionice Vlakovo - Tarčin, čija je ukupna dužina 20 kilometara. Realizacijom ovog ugovora, stavit će se u funkciju novih 5,5 km autoceste na Koridoru Vc, na kojem je najznačajniji objekat tunel T2 Grabosječ koji je dužine oko 890 metara. Osim ovog tunela, značajni objekti na ovoj poddionici su tunel T1 Zakunjača dužine oko 360 metara, most Lepenica 1 dužine oko 238 metara i most Lepenica 2 dužine oko 219 metara. Ukupna vrijednost Ugovora je oko 150 miliona KM, a sredstva su obezbijeđena na osnovu kreditne linije kod Evropske investicijske banke (EIB).

Potpisan ugovor o izgradnji nove dionice na Koridoru VcDirektor Javnog preduzeća (JP) Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) d.o.o. Mostar Ensad Karić i generalni direktor Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret  a.s. Kemal Unluer potpisali su danas u Sarajevu Ugovor za izgradnju autoceste na Koridoru Vc na poddionici Lepenica-Suhodol.

"Potpisivanjem ovog ugovora nastavlja se izgradnja dionice Vlakovo - Tarčin, čija je ukupna dužina 20 kilometara", rekao je Karić u obraćanju novinarima nakon potpisivanja Ugovora.

Kako je rečeno, realizacijom ovog ugovora, stavit će se u funkciju novih 5,5 km autoceste na Koridoru Vc, na kojem je najznačajniji objekat tunel T2 Grabosječ koji je dužine oko 890 metara.

Osim ovog tunela, značajni objekti na ovoj poddionici su tunel T1 Zakunjača dužine oko 360 metara, most Lepenica 1 dužine oko 238 metara i most Lepenica 2 dužine oko 219 metara.

Karić je naglasio da je ukupna vrijednost Ugovora je oko 150 miliona KM, a sredstva su obezbijeđena na osnovu kreditne linije kod Evropske investicijske banke (EIB).

"Inače, kreditna linija kod EIB-a je načelno dogovorena 2008. godine, međutim, na realizaciju se čekalo skoro četiri godine. Samo šest dana nakon što je potpisan Ugovor sa EIB-om o kreditnoj liniji, dakle 22. avgusta, mi se nalazimo u situaciji da potpisujemo Ugovor za izgradnju autoceste na Koridoru Vc na poddionici Lepenica-Suhodol", kazao je Karić.

Na osnovu međunarodno provedenog natječaja, EIB je 30. jula ove godine dao saglasnost na evaluacijski izvještaj tenderske komisije JP Autoceste FBiH za projekat izgradnje autoceste na poddionici Lepenica - Suhodol, a prema navedenom izvještaju predloženo je da ugovor bude dodijeljen kompaniji iz Turske Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret  a.s.

Prema riječima direktora Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret a.s. Kemala Unluera cilj kompanije je da prije zadatog roka završi izgradnju i pruži korisnicima na uslugu dionicu autoputa Lepenica-Tarčin kao sastavnog dijela dionice Vlakovo-Tarčin.

"Poslovni koncept i osnovna ideje jeste da se za vrijeme izgradnje obezbijedi zaposlenje domaćeg personala iz BiH, te da se oprema i usluge koje ovaj projekat zahtijeva obezbijede iz BiH kako bi se time dao dopinos privrednim djelatnostima BiH", rekao je Unluer.

Premijer FBiH Nermin Nikšić, ovom prilikom, je čestitao potpisnicima Ugovora, te istakao kako je Vlada FBiH "obećala da će napraviti više auto cesta nego sve prethodne Vlade".

"Nećemo završiti na ovome, imamo ambiciozne planove da u saradnji sa JP Autoceste, sa investitorima i domaćim izvođačima nastavimo raditi, te da u sljedećoj godini imamo 5.000 radnika angažovanih na izgradnji Koridora Vc i autoceste", naglasio je Nikšić.

Supotpisnici današnjeg Ugovora bili su federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić i član Uprave Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret  a.s. Asim Cengiz.

Ministar Bijedić je ocijenio da su BiH neophodne ceste i autoceste, te da se Federalna vlada trudi da to i obezbijedi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik